Fundació Andreu Nin

plano

 L'INSTITUT MAURÍN (EL PALAU DE LA VIRREINA)

Juan Andrade retreia als joves que s'havien apoderat de locals tan formidables, (el Teatre Principal, La Casa Fuster...) que s'estava actuant amb una posició de "nous ricos",lo que va ser molt contestat pels membres de la JCI sobretot, qui van decidir reafirmar-se en la seva posició de "nous rics" plantejant Wilebaldo Solano en el Comitè Militar del POUM (la seu del qual era a l'Hotel Falcón) la presa del Palau de la Virreina, a fi de constituir en l'esmentat espai un gran centre cultural.
virreina
En el Palau de la Virreina, una vegada confiscat, es va instal·lar un gran centre de documentació política, a més de l'"Editorial Marxista" del POUM que dirigia Juan Andrade. També es va constituir una gran biblioteca pública; de texts marxistes editats pel POUM i amb llibres que els militants havien recollit en convents i en altres edificis, alguns d'ells obres d'enorme valor artístic i literari.

Després de conèixer-se finalment que Joaquín Maurín, diputat i Secretari General del POUM, havia estat detingut a la zona franquista i una vegada que es va decidir convertir el Palau de la Virreina en un gran centre cultural proletari, se li va donar a aquest el nom d'"Institut Maurín".

El Comitè Executiu del POUM, després dels Fets de maig i en previsió de possibles detencions per part dels estalinistas, es reunia en l'Institut Maurín, mantenint una guàrdia armada a la porta. El 16 de juny, bona part de la direcció|adreça del POUM van ser detinguts després d'acabar-se en l'Institut Maurín la reunió de la CE del POUM, que seria l'última presidida per Andreu Nin
.

 

 

Google
WWW http://fundacioandreunin.com